Wij zijn op zoek naar zorgmedewerkers en beveiligers! Neem voor meer informatie contact op.

Dorpsgenoten halen vluchtelingen Oekraïne op: “Welk bedrijf wil tijdelijk een busje sponsoren?”

Bojschrijft foto: Charlotte en haar man, de 9-jarige Vlada, haar moeder en tante.

8 maart 2022,

Pijnacker – Charlotte Diependaal uit Pijnacker en haar man Jeffrey den Exter zijn al jarenlang werkzaam in de maatschappelijke zorg. Ze hebben inmiddels ook een eigen bedrijf opgezet en zijn sinds een paar maanden zelf aan de weg aan het timmeren naast hun vaste baan. Een drukke ondernemersfamilie dus! Deze week hebben ze echter alles even uit hun handen laten vallen om mensen in Oekraïne te helpen. Sterker nog: ze zijn naar de Poolse grens gereden om mensen naar Nederland te brengen. “Wat ik daar heb gezien was afschuwelijk. Er lagen kinderen op bagage in de vrieskou te slapen.”

Charlotte is diep geraakt door de oorlog in Oekraïne: “Ik werd vorige week dan ook gevraagd om te helpen bij het opzetten van een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Dat heb ik gedaan en alle mensen die ik daar sprak en de verhalen die ik hoorde hebben diepe indruk op mij gemaakt. Mijn man heeft al meerdere keren opvanglocaties opgezet voor onder andere vluchtelingen uit Syrië en hij kent het gevoel wat ik kreeg erg goed.”

Charlotte met de 9-jarige Vlada.

“Een van de meest gehoorde dingen van deze vluchtelingen was; er zijn zoveel mensen bij de grens met Polen gekomen, maar die kunnen niet verder aangezien ze geen vervoer hebben. In Polen wordt er hard gewerkt om de vluchtelingen door te laten stromen naar opvanglocaties en landen, maar de instroom van mensen gaat veel harder dan de uitstroom. Het vriest in Polen en het wachten duurt dan heel lang”, vervolgt ze.

“Wij hebben zelf vijf kinderen, en een zevenzitter als auto. Ik zei tegen mijn man, als wij erheen rijden kunnen wij vijf mensen meenemen! Dat vond hij een heel goed plan en dus regelden wij oppas en zijn wij in de auto gestapt en naar Polen gereden. Daar aangekomen hebben wij dingen gezien die ik niet eens met woorden kan beschrijven. Maar het is een geslaagde missie geweest. Wij hebben een meisje van negen jaar met haar moeder en tante meegenomen naar hun familie die al in Nederland wonen en zij zijn nu veilig. Het was niet moeilijk om in Polen mensen te vinden die naar Nederland wilden, het was wel moeilijk omdat er een beperkt aantal plekken in de auto is en de meeste families met meer zijn dan plekken. Door de angst en het trauma wat zij hebben opgelopen durven zij zich niet op te splitsen voor een reis naar Nederland.”

“Wij hebben onze reis gedeeld op social media en de reacties stroomden binnen. Mensen die ook zouden willen rijden als zij geschikt vervoer hadden. Mensen die naar eigen vermogen een bijdrage wilden leveren aan de brandstofkosten. Hartverwarmend.”

“Inmiddels zijn wij weer twee dagen terug thuis en spreken wij veel met de mensen die wij hebben meegenomen naar Nederland. Ook de familie waar wij hen hebben kunnen brengen spreken wij veel. En een ding is zeker, er zijn nog heel veel mensen die weg moeten van de grens bij Polen. Die naar familie of een opvang moeten in Polen, Duitsland of Nederland en die vervoer nodig hebben. Wij hebben genoeg mensen gevonden die zouden willen rijden, mits er een auto beschikbaar is waar genoeg mensen in kunnen en die niet zo oud is als die van ons zodat de reis veilig kan verlopen, zonder angst dat de auto zijn max bereikt heeft.”

Grote wagens en busjes gezocht
Daarom is Charlotte op zoek naar bedrijven die grote auto’s of busjes zouden willen lenen voor deze missie en zoeken ze bedrijven die willen sponsoren voor de brandstof zodat de auto’s of busjes kunnen blijven rijden. Is er een mogelijkheid dat uw bedrijf hierbij zou willen helpen?

Contact kan met info@nokiddingzorg.nl en serieuze contacten kunnen bellen. Het nummer kan worden opgevraagd via de redactie van Telstar Online.

bron: telstar online

Meer nieuws

Nieuws
Praatje maken; Kom gezellig langs! OPVANG KIJKDUIN
Blog
Eerste weken in Kijkduin.